esmaspäev, 12. märts 2007

Kuhu meie raha kaob …

Me Liisuga teeme umbes iga kuu alguses endale eelarve :D, et oskaks arvestada, mida endale lubada võime.
Üüriks (kommunaalid on ka sees) läheb iga kuu 110€ (kui kolmekesi toas oleme). Siis interneti loodame (jätkuvalt) ka ikka sisse saada, ja selleks oleme arvestanud umbes 20€ kuus. Kooli sõidame bussiga, sest jala on selleks liiga palju maad :P. Bussikaart, millega saab 10 sõitu teha maksab 5,80€. Ühe piletiga peaks saama terve nädala sõita, kui ainult koolis käiks. Siis on meil veel Tarjeta Insular (kaugbussi sõidukaart), mis maksab 15€ ja sellega saab sõita saare kaugematesse osadesse. Sõita saad nii kaua, kuni kaardilt raha otsa saab. Seda kaarti me eriti palju ei kasuta. Ja telefoni peale kulub palju raha. Täpselt polegi veel aru saanud kui palju kõneminut maksab aga mina olen oma kaarti juba 3 korda laadinud, iga kord 20 € :S.

Söögi peale läheb meil umbes 3€ päevas vist. Mõtlesime küll, et iga päev poes ei käi, aga pidevalt on mingid asjad otsas. Poes on pidevalt mingisugused eripakkumised ja siis hinnad muidugi kõiguvad, aga nimekirjas on sellised keskmised hinnad.
-sai 1,15€ (suur röstsai 500g)
-sink 1€ (umbes 200g, oleneb muidugi pakkumistest, vahepeal on kallim ka)
-mahl 0,59€ (1l, väga head mahlad on, aga Liisu tunneb viinamarja mahlast puudust)
-makaronid 0,50€ (need on kõige odavamad ja sobivad meile väga hästi)
-riis 0,70 € (lühikeseteraline, kipub meil sõelast läbi tulema :D)
-vesi 0,90€ (suur 5l kanister), 0,30€ (0,5l pudel)
-jahu 0,30€ (seda pole me veel kasutanud, aga täna plaanime sellest pannkooke teha)
-munad 1,29€ (6 muna, suurusega M)
-piim 0,50€ (1l, semidesnatada, mis peaks siis tähendama poolrasvast või midagi sellist. Piima on siin kolme sorti: desnatada – rasvatu, semidesnatada – poole rasvaga ja siis veel täisrasvane ka äkki, aga selle nime ei mäleta. Piima poes külmkapis ei hoita, seisab mahlade kõrval. Nii et arvatavasti on igasuguseid E-sid täis.)
-jogurt 0,18-1,88 € (4x125g, odavamad on sellise jube vastikud maitse ja hapuks läinud piima välimusega. Keskmised 0,25-0,90€ on sellised päris head ja mõnusad. Liisule maitseb maasika ja mustika oma, mulle melocoton ja Macedonia. Kallimad in Activiad, mis on ka jube head. Aga jogurtid on ka igasuguseid Esid täis, täna hommikul just vaatasin).
-juust 1,50€ (200g, nagu meie Atleet või mingi sellise maitsega. Mina siin eriti juustu ei söö, aga Liisu ostab küll. Piret ütles, et tema sööb igal hommikul juustusaia ja see pidi targaks tegema. Äkki peaks ka juustu sööma hakkama? :D)
-broilerifilee 2,45€ (300g. Käisime eile (10.03) Siete Palmases ja siis sealt ostsin. Õhtul sõime riisi broilerifilee ja juurviljadega ja karrit ka ja jube nämma).
-hakkliha 1,50€ (500g, tundmatu looma liha. Ostsime selleks, et naistepäeval kotlete teha. Ei tulnud sellised nagu meie emmed teevad, imelikud maitsega olid. Aga viga on vist pipras, sest musta jahvatatud pipart me siin leidnud pole, on ainult maitsetu valge pipar).
-maitseained 0,69€ (oleme ostnud karrit, valget pipart, paella maitseainet ja siis basiilikut ka, ma vähemalt loodan, et see on basiilik, aga maitseb küll hästi).
-õunad 0,99/1,55€/kg (esimene hind on turu õuntel ja teine poe omadel, aga väga head, imporditud õunad).
-banaanid 1,19€/kg (kohalikud. Enamus banaanid on rohelised ja pead neid ise kusagil kapis pimedas hoidma, et nad kollaseks läheksid).
-apelsinid 0,80€/kg (turu hind, poe hinda ei mäleta. Kanaaride apelsinid, hästi magusad. Pole nii nagu Eestis, et loodad, et on magusad ja siis saad sellised hapud. Siiani pole veel pettunud. Mandariinid on küll sellised kuivad ja pähid).
-maasikad 1,99€ (500g. Ka Kanaaride omad, natuke sellised imelikud on, aga lõhnavad täitsa maasika moodi. Õige maasika aeg pidi 2 nädala pärast olema, ootama ja loodame. Liis neid ei osta, mulle jubedalt maasikad maitsevad, nii et vahepeal võib lubada :D).
-porgandid 1,15€ (500g. Eile ostsin 0,75€ eest).
-tomatid 0,80€/kg (turult ostes. Osad on natuke toored, tuleb kapis hoida.)
-värske kurk 0,90/1,50€/kg (esimene hind turult, teine poest)
-konservoad 0,70€ (300g. Mitte need tavalised oad, vaid need teised. Meil Eestis ka müüakse, aga ei tule meelde. Võibolla türgi oad-sellised peenikesed ja rohelise kauna sees. Meile meeldib neid riisi sisse panna).
-sangria 0,69-0,99€ (1l. See on selline veini ja puuviljamahla segu. Tegelt tehakse seda siin ise ka, et ostad veini ja mahla, valad kokku, natuke mineraalvett ka juurde).
-veinid alates 1€ (veine on siin igasuguseid, odavamaid ja kallimaid. Itaallased joovad palju veini ja teevad maha, et ikka ei kõlba. Meile Liisuga on nad kõik ühe maitsega :P. Aga 09.03, kui Pierluigi sünnipäeva pidas, siis saime päris head veini).
-muffinid 1,85€ (17tk. Liisule jubedalt maitsevad ja siis ta sööb neid magustoiduks ja vahepeal hommikusöögiks ja vahepeal niisama ka :D).
-marineeritud kurgid 0,85€ (300g, selline jube pisike purk. Nagu ma aru olen saanud, siis siin marineeritud kurke vist eriti ei armastata, aga mina armastan neid jubedalt. Igatahes mitte eriti hea maitsega, Eesti omad on ikka üle kõige. Aga kui jube isu on, siis ajavad need asja ka ära).
-kapsas/salat 1,35€/kg
-kakao 1,35€
(500g. Ostsime selle OpenCorist, see on mingi tanklapood ja jube kallis. Muidu maksab kakao poes umbes 0,90€. Aga kuna me nii jubedalt keset ööd kakaod tahtsime, siis olime nõus ka kallimat hinda maksma. Kakaod joome tavaliselt hommikul ja mõnikord õhtul ka).
-tuunikala 1,28€ (3 pisikest karpi. Liisule jubedalt maitseb. Aga mulle ikka kala ei maitse, mis teha. Liis püüab mind sööma meelitada küll, aga siiani pole veel õnnestunud).
-kartul 0,78€/kg (kui naistepäeval kotlete tegime, siis keetsime kartulit ka kõrvale. Kartul on nagu kartul ikka. Praekartulit tahan ka millalgi teha).
-majonees 0,90€ (1l pudel. Mulle majonees üldse ie maitsenud, aga vot Liis, tema sundis :D mind maitsma ja nüüd ma söön seda. Mitte et ta mulle väga maitseks, aga päris hea maitsega on, makaronide juurde sobib päris hästi).
-TUC Crackylu kreekerid 1,25€ (250 g, täistera. Simona sõi neid pidevalt, pakkus meile ka. Mulle hakkasid meeldima. Pidevalt neid ei söö, aga vahepeal tuleb isu. Triin!Ära neid Eesti TUC küpsiseid söö, sest need on jube jube rasvased. Need mida meie siin sööme on täesti teised asjad. Umbes sellised nagu näkileib).
-kummikommid 1,95€ (400g, pole üldse sellised nagu Eestis, aga noh vahepeal on nii jube isu (kummikommi sõltlane :D), et kõlbavad need ka).
-šokolaad 1€ (300g, mingi eripakkumine OpenCoris. Kogemata juhtusime nägema. Muidu on selline hind Twixil ja Snickersil. Kuna suur šokolaad oli nii odav siis otsustasime osta. Liis võttis valge ja mina tumeda. Lausa taevalik. Nüüd on see igatahes otsas, enam ei müüa L).
-õlu 0,17-1,50€ ( esimene hind poest ostes, teine baaris, kohvikus. Kohalik õlu on Tropical. Kibeda maitsega pidi olema. Heinekeni müüakse ka ja see pidi parem olema. Maitsnud olen mõlemat, aga mina vahet ei tee, sest õlu ei ole minu jook.
-cubata (ron con cola) 3€ (rum + coca cola).
-chupito 1-1,50€ (pisike shot. Mingi alkohol seal sees on. Naistepäeval oli klubis Moma naistele esimene chupito tasuta. Punane oli päris hea ja valgel ka viga polnud.)

Jäätist pole me siin veel kunagi ostnud, kuigi isu on jube suur. Tavalisi topsi jäätisi nagu meil kodus on, siin pole. Odavamad jäätised on 1,20€. Ja mitte kuidagi ei raatsi osta. Kui Sami juures õhtusöök oli, siis seal saime jäätist ja mina sain siis ka, kui Arguineguinis külas olin, lausa kolm korda :D.

Postkaardid maksavad 0,20-0,90€, margid 0,58€. Pisikese paki (kingitused õdedele sünnipäevaks) saatmine (50g) maksis 2,50 €.

Shoppamisele läheb ka veitsa raha. Eriti suured rahakulutajad me õnneks pole, kuigi vahepeal … :D.

Riided on siin umbes samas hinnaklassis kui Eestis. Rebaja (loe: rebaha, allahindlus) ajal on hinnad täiesti all. Siis saab 30€ asju 3€ eest jne. Ega me eriti palju shopanud pole, sest vaatama, kuidas rahaga välja tuleb ja siis enne koju minekut ostame kingitused. Loodetavasti on sellel ajal jälle rebajad.(Liis: eila ostsin püksid. Alghind oli 24.95. tänu rebajadele sain ma nad 5.99 eest!).
Kuna meil siin tekib pidevalt mingeid uusi asju juurde, siis mõistsime, et meile on suuremat käsipagasit vaja. Käisime niisama jalutamas ja sattusime ühe kotipoe juurde, tädi kutsus lahkelt siise ja uuris, mida soovime. Hakkas siis pakkuma ühte ja teist kotti, päris kenad olid. Siis küsisime hinda – 40€. Jaiks. Hiinakas (iga nurga peal olevad hiinapoed, mis sisaldavad igasugust pudipadi) maksis selline 15€. Ütlesime siis, et aitäh ja me veel vaatame ringi. Tädi aga ei tahtnud meid kuidagi ära lasta ja ütles, et annab hea hinnaga – 15€. Meil oli üllatus suur, kuna need kohvrid tundusid palju kvaliteetsemad, kui hiinakas. Nüüd on meil kodus voodi all kaks uut kohvrit (kingituste jaoks :D).

NB! Kui keegi kingitusi tahab, siis soove võtame vastu ainult posti teel:


C/Montevideo 2 Atico 0
35010
Las Palmas de Gran Canaria
España

2 kommentaari:

Triin ütles ...

Mina kui põllukooli lõpetanud inimene võin väita, et see piim, mida te sealt mahla kõrvalt võtate ei ole E-sid täis, vaid oopis eriliselt pastöriseeritud, aga täiesti looduspuhas. Nii et jooge julgelt. Mujal maailmas (väljaspool Eestit) juuaksegi aint sellist piima, mis säilib 6 kuud toatemperatuuril. Küll on hea tõdeda, et piimatehnoloogia loengutest midagi kasu ka on olnud :D

Triin ütles ...

No siis ärge igaksjuhuks väga palju jooge :p Pange rohkem rõhku rum con colale :P